Kuvateksti

 

Maailma muodostuu kansallisvaltioista, kansojen ja valtioiden liitoista, jotka toimivat epätasaväkisellä globaalilla areenalla. Muistutuksena kansojen kulloisistakin liitoista ja pyrkimyksestä saavuttaa tai säilyttää oma suvereenius maailmanpoliisien syleilyssä, saamme seurata Ukrainan kaltaisia mittelöitä. Suurten maiden etäisetkin edut hiertävät rattaisiinsa maita ja kansoja. Milloin demokratian, oikeuden tai jonkin muun ismin varjolla tai vain siksi, että projisoidaan omia sisäpoliittisia ongelmia toiselle estradille. Kylmästä sodasta jäi lähes ainoaksi toimijaksi Nato.

 

Nato on ydin kommunismin vastaisesta taistelusta, sen pohja on USA:n intresseissä. Nato on laajentunut ja ulottanut lonkeronsa maailmaan. Sen tehtävänä on levittää USA- myönteistä politiikkaa ja vahvistaa "pidetään Venäläiset loitolla ja amerikkalaiset lähellä" asetelmaa Euroopassa. Tämä tavoite tulee edelleen korostumaan Aasian maiden noustessa taloudessaan ohitse vanhan maailman. Venäjällä on Länsi-Euroopasta poikkeava sivilisaatiohistoria, mutta Venäjä on kuitenkin eurooppalainen maa ja osa Eurooppaa.

 

EU on kansallisvaltioiden liitoista ylivertaisin (ei toimivin) ja sen ylikansalliset toimielimet ja jäsenmaiden kirjo vetää myös Suomen osaksi Nato-keskustelua. Entiset itäblokin maat ovat suopeampia Natolle kuin läntisen Euroopan maat - alistamisen aika on hyvin muistissa.

 

Milloin Suomen on sitten sopivaa keskustella Natosta? Ihan silloin kuin me haluamme ja niin usein kun meistä siltä tuntuu. Venäjä ei ole meille välitön uhka, eikä meidän ole tarvis hakea turvatakuita Ukrainan vuoksi. Ainoat takuut, joihin me voimme luottaa, löytyvät maamme sisältä ja ystävistä muissa Skandinavian maista, joiden yhteistyö on maailman mitassa ainutlaatuista ja tasa-arvoista. Ukrainan voimme silti pitää mielessä, jotta ymmärrämme oman asemamme ja mahdollisuutemme tässä geopoliittisessa tilanteessamme.  Keskustelua on silti hyvä jatkaa ja tehdä selvityksiä, joiden yhteydessä päivitetään turvallisuuspolitiikkaamme, suhteessa muihinkin valtioihin ja liittoutumiin. Selvitys tuottaa tietoa tosiasioihin ja ajankuvaan pohjautuen. Keskustelu ei tarkoita liittymistä ja keskustelun ei ole syytä suomettua.

 

Meidän suhteemme itään, luottamuksen rakentaminen on itsessään turvatakuu. Nato- takuu on sitä, että konfliktit tuodaan muiden valtioiden ja kansojen alueille. Venäjä on väliaikaisesti heikentynyt suurvalta, eikä sen nöyryyttäminen ole voiman, vaan tyhmyyden osoitus. Suomen kokoisessa maassa, vaikka täällä pirullisen sisukas kansa asuukin, tulee ymmärtää, että maailmassa meillä täytyy olla vain ystäviä. Meidän etumme ei ole olla jakamassa maailmaa linjoihin. Selvyyden vuoksi, en kannata Nato-jäsenyyttä.