Munapirtin matkailukupla

 

Menneiden vuosien IT kuplalla ja Munapirtin Versöllä on paljon yhteistä, molemmista kuviteltiin rahaa tulevan kuin tyhjästä, eikä vauhdin huumassa osattu ajatella realiteetteja. Nyt kuplat ovat puhjenneet. Versön ”kehittämisen” arvostelijat ovat osoittautuneet asiassa kaukonäköisiksi. Munapirtin kyläyhdistyksen toimesta Versön maakuntakaavaluonnoksesta tuli yli 600 muistutusta ja yli 1 000 allekirjoitusta jätettiin asiassa Kymenlaakson Liitolle, tosin silloin näitä väheksyttiin ja pilkattiin mm. kunnanluottamushenkilöiden toimesta. Liekö kelloissa ääni muuttunut, vai syytetäänkö ”jälkiviisaudesta”?  Kouvolassa kokoontuneessa maakuntavaltuuston kokouksessa eräs pyhtääläinen poliitikko leimasi asian lähinnä kylähullujen puuhasteluksi.

 

IT kupla sai aikaan rahan uusjaon, nopeat ja viekkaat rahastivat haaveilijoiden kustannuksella, Pyhtääkin halusi mukaan rahanjakoon, mutta valitettavasti rooli olisi ollut haaveilijan. Pyhtää olisi joutunut maksajan rooliin. Pyhtään päättäjät lankesivat it alalla vaikuttaneen Pekka Sivosen Blue White resortsin maalailemiin rahantuoksuisiin haaveisiin. Todellisuus on toinen..

 

Blue White Resortsissa on ollut kuohuntaa, ongelmia on talouden että henkilöstön kanssa. Hallituksesta lähtivät yhteistuumin Pohjois-Savon TE-keskuksen ex johtaja Jaakko Kekoni, Osuuskauppa Peeässän eläkkeellä oleva toimitusjohtaja Eero Saukkonen sekä Wihurin ex-toimitusjohtaja Juhani Leppänen. Herrat pettyivät paitsi yhteistyöhön, niin myös täysin kertomuksia vastaamattomaan talouteen.Mikään ei edennyt niin kuin piti, kaikessa tuli vastoinkäymisiä ja viivästymisiä, ongelmien takana oli ennen kaikkea rahanpuute, etenkään omistajarahaa ei ollut lähellekään sitä, mitä annettiin ymmärtää kertoo Saukkonen Etelä-Saimaa lehdessä. Pyhtäällä taas maalailtiin kuvaa raharikkaasta yhteistyökumppanista, niin kuin muistetaan.
 

Kauppalehden mukaan Sivosen matkailuyritys on protestilistalla yhdentoista maksamattoman laskun takia. Laskujen yhteissumma nousee 260 000 euroon. Maksuaikatauluista ei voida neuvotella eikä rahoitusjärjestelyjä pystytä tekemään, tuskailee Sivonen itsekin. Edellisen konkurssin Sivonen teki 1995, siitä hän toteaa sen olleen elämänsä parhaan oppiläksyn, ehkä niin, mutta nyt esiintulleiden tietojen pohjalta hän vaikuttaa lähinnä huonomuistiselta. Sivosen status on muutenkin epämääräinen, Savon Sanomat kertoi äskettäin, että Sivonen on muuttanut kirjansa Suomesta Hongkongiin. Tämä ei ole ihan tavallisen rehellisen liikemiehen tunnusmerkistöä? Toivon, että tästä olisi koko maakunnassa jotakin opittu tulevaisuutta silmälläpitäen, kun näitä matkailuhankkeita syntyy kuin sieniä sateella. Pyhtäällä ei selvitetty herran taustoja tai sitten on oltu harvinaisen naiiveja.