Pyhtää kuuluu länteen

Pyhtää mainitaan itsenäisenä seurakuntana vuonna 1380, sitä ennen se on ollut  Pernajan kappeliseurakunta. Pyhtää ja Ruotsinpyhtää muodostuivat ns Hattujen sodan jälkeen Turun rauhassa, joka solmittiin Turussa 1743. Nyt olisi aika laittaa hattujen sodan muistoksi jäitä hattuun kuntaliitosasioissa eikä aiheuttaa  puoliväkinäisen seutukunta-ajattelun masinoimana Kymi-Kotka liitoksen kaltaista pikkuvihaa, tuo kuntaliitos on kohta 40 v vanha ja se aiheuttaa katkeruutta vieläkin, Kymi ei ole kotkaan sulanut.

Pyhtään on hyvä tutkia mahdollisuudet yhteistyöhön kaikkien ympäryskuntien kanssa. Itsenäinen tie on parhain: ”Maalla köyhyys on vain köyhyys, mutta kaupungissa se on kurjuus”. Jos aika näyttää, että kuntamme melkein 700 vuotinen taival on päättymässä, on aika arvioida sitä, mihin alueeseen todella kuulumme. Valtuustossa 9.3 nimenomaan korostettiin selvityksen tekemisen vastuullisuutta, mutta vastuu näkyy ulottuvan vain yhteen selvitykseen, ei kattavaan. Vuositolkulla näivetetään Pyhtäätä, ei tehdä työpaikkojen lisäämiseksi juuri mitään, kaavoitetaan Kotkan kanssa ja sitten kehdataan todeta Kotkan olevan ainoa luontainen vaihtoehto?. Perussuomalaiset jättivätkin asiassa eriävänmielipiteen.

Se ainakin on varmaa, että emme kuulu, ainakaan historiallisesti alueeseen, joka oli aikoinaan osa pikemminkin Viipurinlääniä, kuin uuttamaatta. Koskapa Pernajansuunnalta olemme tulleet, miksi emme yhdistäisi jälleen kuntaamme Ruotsinpyhtääseen ja sitä kautta Loviisaan. Teollinen rakennemuutos on alueella huomattavasti pienempi kuin Kotka-Hamina seutukunnassa. Lisäksi kunnan, mahdollisen kaupungin koko säilyisi pienempänä ja Pyhtääläisillä olisi paremmat mahdollisuudet edustaa omaa kotialuettaan.Jos Pyhtää tekisi yhteistyötä esim. Loviisan kanssa, se ei suinkaan tarkoita sitä, että kuntalaisten tulisi ajella Loviisaan tahi Porvooseen hoitoa saadakseen. Kuntayhtymät eivät lakkaa toimimasta.

Pyhtääläisillä säilyisi edelleen oma terveyskeskus ja lähipalvelut. Sen sijaan, jos annamme vallan Kotkalle, lyön vaikka vetoa, että omat laitoksemme joutuvat lakkautuslistalle että humahtaa. Kuntalaisten on hyvä tiedostaa tämä asia, yhteistyö Loviisan tai jopa Kouvolan kanssa ei tarkoita heti ajoa sinne, vaan mm. hallinnollista yhteistyötä. Pyhtään tulee nyt neuvotella myös muiden kuntien kanssa, eikä tyytyä yksi kerrallaan yhteistyökumppani neuvotteluun. Tangopartenerin on hyvä tietää, että vientiä riittää ja tanssitaitoisia on muuallakin, sellaisia jotka eivät tallo varpaille. Kotkakin voisi pyytää tanssiin kohteliaammin, jos muitakin olisi tulossa saatille. Antaa Kotkan kiehua omissa liemissään. Kuumemittarin varjolla yritetään tuoda maanmittauskeppiä kuntaamme, tarjoten vielä peräruisketta kaupan päälle, ei kiitos!