Roskaaminen kuriin

Aristoteles sanoi, että ihmisestä tulee se, mitä hän tekee joka päivä. Roskaaminen on lailla kielletty kaikilla alueilla, jo terve järki sanoo normaalille ihmiselle, että roskaamista on kaikenlaisten esineiden ja lian jättäminen luontoon, eikä se ole hyväksyttävää käyttäytymistä. Roskaaminen rumentaa maisemaa, vaarantaa ja haittaa terveyttä, vähentää viihtyisyyttä ja aiheuttaa lisää epäsiisteyttä. Roskainen ympäristö lisää turvattomuutta, välinpitämättömyyttä ja muita ongelmia.Jos alue on jo valmiiksi epäsiisti, on roskaamisen kynnys matalampi, tälläinen on ihminen.

Siisti ympäristö ennaltaehkäisee roskaamista ja lisää ihmisten turvallisuudentunnetta.Kaupungeille ja kunnille koituu vuosittain miljoonien eurojen lasku siivoamisesta. Lasku jää lopulta meidän kaikkien maksettavaksi, samalla säästetään lasten-, sairaiden ja vanhusten hoidossa. Jätelain mukaan ympäristöön ei saa jättää roskaa, joka aiheuttaa epäsiisteyttä tai maiseman rumentumista. Luulisi, että jos jaksaa jotakin luontoon kantaa mukanaan, jaksaa sen myös tuoda sieltä pois.

Roskat aiheuttavat haittaa myös eläimille. Moni eläin loukkaa itsensä tai kuolee ihmisen heittämän roskan vuoksi. Roskien vaarallisuus moninkertaistuu  vedessä. Muovipussit, karkkipussit, muovirenkulat, -nauhat ja -narut, ilmapallot, vesipallot ynnä muut voivat joutua lintujen, kalojen ja nisäkkäiden mahaan aiheuttaen pitkä ja kivuliaan kuoleman. Oma lukunsa on lisäksi lasinsirut, joihin viiltää itsensä lukuisat lapset ja eläimet.

Roskaaminen on lain mukaan yksiselitteisesti aina rikos, josta pitäisi seurata reilu sakko tai törkeimmissä tapauksissa vankilaa. Suomessa asiaa kuitenkin katsotaan läpi sormien. Asiaa vähätellään eikä pidetä minään. Ennen kevään tulon tiesi siitä kun papparaiset alkoivat hiomaan veneitään ja mummot kiirehtivät mattopyykille. Nyt kevään merkkejä ovat suursiivousten jäänteet, auton renkaat, sohvat jne, jotka on viskottu tienpieleen. Tämä kertoo paitsi yleisestä arvojen rapautumisesta, niin myös siitä, että jätteenhuolto politiikkamme on epäonnistunut.