Lakkautetaan asepalvelus

Reilu vuosikymmen sitten joillakin puolueilla oli naiivi ja sinisilmäinen näkemys Suomen puolustustarpeen vähenemisestä niin, että yleinen asevelvollisuus joutaa romukoppaan. Kun ideologia ohjaa järkeä, unohtuu reaalimaailma. Georgian sota 2008 ei herättänyt. Kaupalliset sidokset ja siitä seuraava demokratiakehitys muuttaa naapurimaan Karhun iloiseksi puudeliksi, joka jakaa luonnonvarojaan halvalla yhteiseen käyttöön. Jännitteet poistuvat ja mikään ei meitä uhkaa. Sodankäynnin uhkaa ei ole, eikä tule. Arkirealistit pistettiin samaan koppaan, minne nykyäänkin epäilevät Tuomaat laitetaan.

Pääpäsmäreinä olivat Vihreät. Järki ei ainakaan silloinkaan ollut reaalimaailmassa. Tämä liike onkin yksi kansallemme vaarallisimpia liikkeitä. Joskus oikein ihmetyttää, elääkö stadin ja maakuntien vihreät samassa maassa. Sen verran eroja on.

Asevelvollisuus tarkoittaa valtion määräämää velvollisuutta osallistua maan puolustukseen ja turvata laillinen yhteiskuntajärjestys, naiset voivat osallistua vapaaehtoisesti asepalveluun. Aina silloin tällöin nousee erilaisia argumentteja yleisen asevelvollisuuden lakkauttamisesta. Keskustelupalstoilla asiaa puolustellaan mm. omilla ikävillä varusmieskokemuksilla tai yleissyillä, joista sanon takana olevan silkka laiskuus. Tästä voi kättelyssä laskea pois ne henkilöt, joilla on jokin muu vilpitön syy kieltäytyä tai hakeutua siviilipalvelukseen. Tähän päälle vielä Reservistä kieltäytymisen ilmiö. Yllä mainitut rapauttaa jo aivan riittävästi puolustuskykyämme ilman lakkautuksiakin, vaikka maanpuolustahto on nyt korkeaa.

Puoluetasolla on esitetty syyksi mm valtiontaloutta. Verotulot kärsii, kun asevelvollinen ei ole iloinen veronmaksaja. Poliittiset linjaukset asevelvollisuudesta lähtevät Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tilanne- ja tulevaisuus analyysistä. Menneisyydessä ei tapahdu enää mitään, mutta on hyvä ottaa oppia.

Turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon mukaan Venäjän puolustusbudjetti kasvoi 2000-luvun ja vuonna 2008 se oli noin 28 miljardia euroa. 2024 sen on arvioitu olevan yli 100 mrd euroa. Reilu vuosikymmen esitetyt näkemykset ovat nykyvalossa lähinnä naurettavia. Täydellinen munaus, aina pitää olla mielessä myös muita skenaarioita. Pahinkin. Samat tahot kertovat meille edelleen totuuksiaan, kriittisyyteen on syytä nykyäänkin. Venäjä hyökkäsi 2014 Krimille, 2022 Ukrainaan, eikä Valko-Venäjän poliittista alistamista ole syytä unohtaa. Kissanpojilta pitäisi olla silmät avautuneet. Suomen selän takanakin, jossa 2009 tehty virhe ymmärrettiin osakorjata 2017.

En kiistä, etteikö varusmiespalvelussa olisi hetkiä, joiden merkityksellisyyttä voi vain arvailla. Mutta kokonaisuudessaan palvelus on oppimisen ja kasvun paikka. Asevelvolliset ovat maamme puolustuksen selkärankaa.