Huoli ilmaston lämpenemisestä

Ihmiskunta tai ainakin osa siitä potee syvää huolta ilmaston lämpenemisestä. Huoli on varmasti aiheellinen, mutta aiheuttaa samalla yllättäviäkin ylilyöntejä. Mielestäni Live Earth konsertit ovat yksi näistä. Media tilaa konsertit toki saavat runsaasti, mutta millä hinnalla?

Päästöjä tuotetaan tolkuttomasti itse konsertissa, siihen välillisesti liittyvässä logistiikassa sekä konserttiin liittyvässä media toiminnassa. Pelkästään itse konsertti tuottaa n. 25 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Järjestäjät ovat vastanneet kritiikkiin järjestämällä kierrätystä jne, mutta parasta suojelua olisi kun koko päästöä ei syntyisi lainkaan. Kaikki ihmiset tietävät ilmastonlämpenemisestä ilman joutavaa konserttiakin.

Konsertissa aiheutettu hiilidioksidipäästö lasketaan ja sitä vastaava määrä rahaa sijoitetaan järjestäjien toimesta ilmaston lämpenemistä hidastaviin kohteisiin. Vertailun vuoksi voisi todeta, että keskiarvojen mukaan n. 500 m³ ok-talon, jonka neliömäärä on ihan ”normaaliatasoa” lämmityksestä aiheutuvat päästöt ovat n. 6 t hiilidioksidia. Energiankulutuksen ollessa n. 26 500 kwh. Päästö on laskettu energianyhteistuotantopaikkakuntien keskimääräisen päästökertoimen mukaan hyödynjakomenetelmällä, joka esim Kotkassa on 220g hiilidioksidia/kwh.

 Naurettavaa pelleilyä, hankkeen taustalla on saarnojensa vastaisesti elävä ilmastoprofeetta Al Gore ja muutamia muita varakkaita tutkijoita. Kyseiset henkilöt voisivat sijoittaa hankkeisiin rahaa suoraankin, jolloin vaikutus olisi ehdottomasti suurempi. Ei ole mitään järkeä tuottaa ensin suurta päästöä ja sitten sijoittaa murto-osa itse päästöjen torjuntaan. Taitaa vain olla niin, että kyseiset henkilöt elävät julkisuudesta, joten median huomio on saatava keinolla millä hyvänsä.  Itse epäilen suuresti sitä, että konserteilla ei ole mitään vaikutusta todellisten tekojen aikaansaamiseksi. Mieleen tulee tarina hölmöläisistä, jotka veivät säkillä valoa pimeään pirttiinsä.    

 

Raul Lehto, PS