Terveydenhuollon maksut karkaavat käsistä

Terveydenhuollon maksut ja lääkekulut ovat mm VTT:n tutkimuksien mukaan Suomessa törkeän korkeita. Näin kärjistyy Suomen muuta Eurooppaa heikomman sosiaaliturvan aiheuttamat ongelmat. Samaan aikaan, kun maamme tietyttahot väittävät sosiaaliturvan olevan liiankin kattava ja ”laitostava”. Silti Stakesinkin mukaan suomalaisten sosiaaliturva on EU:n keskitason alapuolella. Kun se EU kelpaa muuten mittariksi, niin miksi ei siis nytkin? Siksi, että sieltä haetaan vain omiin tarkoitusperiin sopivia argumentteja. Siksi.

 

Tilastot paljastavat, että Suomen sosiaaliturva on Pohjoismaiden pienin ja EU:n keskitason alapuolella. Täällä sosiaalimenoihin menee suunnilleen yhtä suuri osuus bruttokansantuotteesta kuin Italiassa ja Britanniassa. Silti BKT:stä on haluja jakaa esimerkiksi kehitysapua kasvavissa määrin kohteisiin, joissa ne eivät tuota mitään. Suomestakin katsellaan köyhyyttä, mutta näemmä vain kiikareilla. Samaan aikaan pääministeri ehdottaa 650 euroa/kk takuueläkkeeksi, mistä tämä kertoo? Siitä, että kosketustodellisuuteen on poliittiselta huipulta kadonnut. Ehdotankin Vanhaselle 650 € takuueläkettä.

 

Nykyisellä noin 4 % vuosi-inflaatiolla 650 euroa/ kk on kuuden vuoden päästä on nykyrahassa  510 euroa. Reaalikehitys on siis negatiivinen. Tosin samanlaista kehitystä Katainen toivoo palkansaajillekin. Kansliasta on helppo kehoittaa palkkamalttiin, kun porvaripuolueiden omilla päätöksillä lietsotaan yleistä hinnannousua. Samaan aikaan ei valtiolla ole rahaa ja sovitellaan kerjäläisen viittaa ylle. Esimerkiksi energianhinnannousu on tuonut valtiolle valtavat lisätulot, missä nämä rahat ovat? On tainnut nyt porvareilta mennä lapsi lopullisesti pesuveden mukana hukkaan.

 

Terveydenhuollon maksut ovat törkeys, josta pitää ehdottomasti puhua enemmän, ja vaatia päättäjiltämme konkreettisia toimia visioiden sijaan. Ensimmäinen askel on palauttaa kuntien valtiontuet ja korvamerkitä sosiaali- ja terveydenhuollon määrärahat, se voisi hieman viilentää kuntapäättäjien matkailumonumenttien ja omien tienpätkien asfaltointi, että valaistushankkeita.

 

Terveydenhuollossa ja lääkkeissä maksut ovat maailman huipputasoa. Tämä iskee erityisesti kaikkiin pienituloisiin väestöryhmiin, jotka ovat yleensä sairaampia kuin muut. Syynä saattaa olla korkea ikä, eläköityminen eri syistä tai muunlainen sosiaalinen syrjäytyminen. Köyhien tuloista iso osa menee terveydenhoitoon. Maksukatto ei takaa vähävaraisten taloutta, sillä se on liian korkea. Silti hallitus on esittänyt sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen nostamista säännöllisesti, viimeksi 17 %:lla. Näin hallituksemme on kokokansan asialla.

 Tilanne on hankala kaikille matalatuloisille, mutta keskiluokan palkansaajatkin ovat samassa kurimuksessa. Jos työuran varhaisessa vaiheessa sairaus suistaa pois työmarkkinoilta, saa olla köyhä lopun ikäänsä. Jopa sairastuva, jolla on pitkä ja säännöllinen työura takanaan, voi suistua samaan helvettiin. Siinä sitä voi takuueläke kourassaan, Keskuskauppakamarin myöntämä ”työnsankari” ansiomerkki rinnassaan miettiä mennyttä uraansa ja siitä saamaansa taloudellista kiitosta. Kissa se kiitoksella elää ja oikeat ansiomerkitkin jaettiin ”siellä jossain”.