Ei tukea Venäjän tukijoille

Italia ottaa johtajuutta, ehkäpä yllättäenkin Venäjän vastaisessa rintamassa. Italia pyrkii määrätietoisesti eroon Venäjän energiasta. Saksa kamppailee seteliselkärankansa kanssa, mutta ei saa sanotuksi selkää eitä. Sen enempää moralisoimatta, kysymykset ovat tietenkin monimutkaisia. Sen sijaan Suomi voisi ottaa tiukan kannan rahanjakoon valtioille, jotka tukevat Venäjän sotatoimia ja kansanmurhaa Ukrainassa. Suomen roolin pitää olla aktiivisempi Venäjän vastaisissa pakotteissa. Nyt pitää seistä edellä oikeasti vaikuttavissa asioissa, eikä vain kuvitella olevansa hyvänä esimerkkinä.

YK:n yleiskokous erotti Venäjän väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta ihmisoikeusrikkomuksien vuoksi Ukrainassa. 93 jäsenmaata äänesti erottamisen puolesta ja 24 jäsenmaata vastaan. 58 maata pidättäytyi äänestämästä.  Erottamista vastaan äänestäneet olivat Afrikan maita sekä Venäjän tukijoita Aasiasta ja Euroopasta. Tässä maailmantilanteessa on todettava, että näin menettelemällä ao. maat tukevat Venäjän sotatoimia sekä tehtyjä murhia Ukrainassa. Näiden maiden joukossa on maita, jotka nauttivat Suomalaisen veronmaksajan rahoitusta.

On moraalitonta tukea maita, joiden hallinto ei halua irtisanoutua näistä rikoksista. Tuki pitkittää sotaa Ukrainassa. Sota sekoittaa Suomenkin taloutta, toimien Venäjän saamiseksi järkiinsä pitää olla kattavia. Parempi toimia nyt, koska myöhemmin se on vaikeampaa. Hitleriäkin siedettiin, toimiin ei ryhdytty ja vuoden 1936 Reininmaan miehitys ja lännen heikkous 1938 on sinetöity kuvaan, jossa Chamberlain heristelee Munchenin sopimusta, jolla Tsekkoslovakiasta siirtyi osa Saksaan ja Puolan kohtalo sinetöitiin. Nykytilanteessa on samaa, nyt Natsit ovat Kremlissä.

Ulkoministeriö tekee edelleen päätöksiä, joilla rahaa kanavoidaan maihin, jotka tukevat Venäjän sotapolitiikkaa. Maassamme on tarpeita käyttää rahoja omiin polttaviin tarpeisiin. Suomi on useasti julistanut oikeusvaltioperiaatteitaan, niihin vedotaan lähes yhtä usein, kuin vanhaan UKK aikaan ulkopoliittisilla syillä. Nyt on aika seistä periaatteidensa edessä kansainvälisillä areenoilla eikä käyttää hokemia sisäpoliittisena aseena niitä kohtaan, joiden mielestä Suomi ei voi vastata kaikista maailman ongelmista omaa kokoaan enempää. Tilanne pahenee Ukrainassa, tilanne pahenee myös Euroopassa. Venäjää tukeville maille ei pidä jakaa tukia.