Kotka alistaa pienet kunnat

Nyt Pyhtäällä on ollut vilkasta ja tunteita herättävää keskustelua Munapirtin hanketta koskevissa asioissa. On ollut hyvä huomata, että kuntalaiset ovat heränneet ja olleet kiinnostuneita asiasta. Kaikkea ei voi vaatia päättäjiltä, on oltava myös itse aktiivinen omaan kuntaa liittyvissä asioissa. Kuntalaisten on oltava mukana vaikuttamassa kehityssuuntiin ja valittava vaaleissa sen mukaiset päättäjät. Nukkumaan jääminen vain varmistaa sen, että naamat eivät valtuustossa vaihdu. Pyhtäällä on ajoittaista himoa päästä Kotkan orjuuteen. Viimeistään nyt luulisi kissanpoikien silmien aukeavan.

Neuvotteluissa koskien esim Pyhtään terveydenhuoltoa yhteistyössä Kotkan kanssa on jo selkeästi huomattavissa se mikä olisi Pyhtään asema mahdollisessa liitoksessa, se olisi äpärän asema. Olen itse ollut kuuntelemassa Kotkan valtuustosalissa, missä henkenä oli lähinnä se, että Pyhtää tullaan nujertamaan. Näistä lähtökohdista, ottaen huomioon Kotkan Napoleon neuroosin, on turhaa kuvitella saatavan tasavertaista asemaa mahdollisessa uudessa kunnassa. Monet kuntalaiset ovat olleet huolissaan siitä, kuinka Munapirtissä asiat kehittyvät. On ihmetelty sitä, miksi yksityinen ei saa rakentaa, mutta kunnan oikeudet ovat aivan toiset ja takki on kääntynyt koskien alueen ainutlaatuisuutta.

Mutta miettikääpä sitä, mitä Kotka tekee ensimmäiseksi, jos pääsee käsiksi kuntamme maa-alueisiin? Kultahammas rannikko on sen jälkeen tosiasia ja siinä on turhaa vikistä. Valtuuston kokouksessa, jossa olin, käsiteltiin myös Ruonolan kaavoitusta, johon liittyen alueen asukkaat olivat keränneet yli 300 nimeä vetoomuksensa tueksi, sillä pyyhittiin, arvaatte varmaan mitä. On turhaa kuvitella, että asiat ja kuntalaisten vaikuttamismahdollisuudet paranisivat, jos Pyhtää typerästi alistuu lapsipuolen asemaan. Kuntaliitos merkitsee Pyhtäälle vain luopumista ja alistumista. Ensimmäiseksi lähtee kaksikielinen asemamme ja seuraavaksi viimeisetkin rannat ja rakentamattomat alueet. Pienet kunnat ovat monesti myös joustavia. Ne kykenevät muuttumaan, kun yhteiskunta sitä vaatii. Ison laivan kääntäminen on iso homma - sanotaan. Ison kunnan byrokratian muuttaminen on mahdotonta. Päätöksen teolla on liikaa tasoja ja ristiriitaisia eturyhmiä, omat ja hyvien veljien edut on turvattava.   Kotkassa voimapuolue kokoomuksen veto ja palveleminen tuntuukin olevan Pyhtäällä tiettyjen tahojen motivaatio runnoa Pyhtäätä Kotkaan, pienempi palvelee ja nöyristelee isoa naapuripuoluetta. Kotkassa nimenomaan kokoomus on ollut yhteistyöneuvotteluissa nihkeä ja ilmoittanut, että vain kuntaliitos kelpaa.. Jälleen kerran politiikka ja hämärät keskinäiset kähminnät sotkevat asioita. Jos kaipuu Kotkaan on niin kovaa, niin suosittelen muuttoa.  Raul Lehto

Perussuomalaiset