Jäähyväiset Ollille

Yleensä kun jätetään jäähyväisiä, tilanne on ikävä, kohde on poistunut iäisyyteen. Onneksi nyt ei ole näin. Olli voi hyvin ja on valmiina ottamaan vastaan seuraavia, toivottavasti hieman lempeämpiä haasteita, omien aikataulujensa puitteissa.

 

Kunnanjohtajan tehtävä on ristiriitainen. Kunnanjohtajaa pidetään vanhastaan suurena herrana, mutta arki ei sitä ole. Poliittisesti kivuliaassa kunnassa tehtävä voi olla hyvinkin vaikea, Pyhtäällä on mahduttu, ainakin vaalitulosten mukaisesti samaan pöytään. Monesti unohtuu tehtävän monimuotoisuus. Pitää elää vahvasti tätä päivää, mutta samalla pitää olla innovaattori, joka pystyy ja jaksaa jatkuvasti etsiä uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden löytämiseksi. Ei ole helppoa tunnistaa kasvua, josta voi versoa uusia suuntia. Pitäisi keksiä jotakin, jota ei ole vielä keksitty. Tämä syö paljon energiaa samalla kun arkisten asioiden pyörittäminen vie aikaa. Vaikka työaika on joustava, painottuvat monet virkatehtävät iltaan. Kissanristiäisiä riittää ja pakko on mennä, vaikka akut olisi tyhjenemään päin. Tehtävässä ei voi pärjätä, jos ei todella ole omistautunut työlleen.

 

Ollin saadessa pestin oli kunnassa idealaari vajenemaan päin, uutta on pitänyt keksiä ja nopeasti. Valtio on halunnut lausuntoa milloin mihinkin, niihinkin on mennyt aikaa ja vaivaa. Onneksi Pyhtäällä on ollut mistä ammentaa. Kuntien talousennusteet ovat jälleen muuttumassa pessimistisemmiksi, joten seuraajalle jää runsaasti työtä.

 

Olli on jaksanut ennakkoluulottomasti esittää ja hakea. Ideoita on tullut ja sen tuloksena meillä on iso tukku hankkeita, joita pitää saada eloon, samalla uusia hakien. Ei ole ollut helppoa saada aikaan toimintatapojen ja organisaation muutosta, vaikka mukana on ollut kunnantalon osaava henkilöstö ja omalta osaltaan luottamushenkilöt. Ilman tehtyjä muutoksia vakka olisi nyt tyhjä. Talousarvion tekemiseen ja varsinkin toteutumiseen on saatu aikaan ennustettavuutta. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman tehtyjä muutoksia palvelutuotannonrakenteisiin ja itse talousarvion suunnitteluun. Pyhtää on ollut edelläkävijä koko maan mittakaavassa ja otetut askeleet ovat olleet kuntakentässä hyvinkin ennakkoluulottomia.

 

Kunnanjohtajan tehtäväkenttä on varsin laaja ja itsenäinen, aktiiviselle ihmiselle riittää haasteita. Tehtävän haltija ei voi olla nurkkahuoneessa asuva byrokraatti, vaan vaaditaan todellista monialaisuutta ja halua seurata ympäristöään. Verkostoitumisessa tulee olla varsinainen haka. Olli on päässyt toteuttamaan vahvuuksiaan alallaan laajasti ja on silminnähden nauttinut työstään. Varmasti vaikeita hetkiäkin on ollut. Mutta jos jotakin ikävää on ollut, niin ne olen jo unohtanut, toivottavasti Ollikin on näin tehnyt.

 

Uuden kunnanjohtajan valintaa on valmisteltu nyt viikkoja, valinta on tehty tämän julki tullessa. Hakuprosessissa ollaan tarkoituksella pyritty erottumaan muista kunnista ja haettu kunnanjohtajaa, joka on valmis rikkomaan kaavoja edelleenkin. Samalla haulla on pyritty hankkimaan huomiota Pyhtäälle, täällä me ollaan ja päämääränä on porskuttaa eteenpäin. Aika näyttää saako seuraaja hankkeita rahaksi ja täyttyykö kunnan kassakirstu varoilla, joilla kuntalaisten palvelut hankitaan.