THL elää Kivikaudella

Suomalaista alkoholi- ja päihdekeskustelua leimaa ajattelu omalaatuisesta humalapäästä, joka maapallolla ilmenee vain Suomalaisessa päänupissa. Mitään Suomalaista erityisviinapäätä ei ole, eikä sitä ole koskaan ollutkaan. Sen sijaan on ollut halua sotkeutua toisten ihmisten elämiseen halulla kertoa miten muiden pitää elää. Samat merkit nähdään puhuttaessa lihan kulutuksesta, vihreästä siirtymästä tai vaikkapa miten eletään Koronan aikana.

Tuomiopäivä piti tuleman Suomen kansalle kun 5,5 % tuotteet tulivat kauppoihin, ei tullut. Suomalaista alkoholipolitiikkaa leimaa Kieltolakiin ajaneet typeryydet, jolla saatiin kulutus siirtymä väkeviin. Juurensa asiaan antaa vielä Raittiusliikkeet, joissa ”lisätaakkana” on ollut Luterilainen ajattelu, nimenomaan kieltämisen puolella. Alkossa oli vuoteen 1957 saakka käytössä ostajan tarkkailujärjestelmä. Ostamisesta tehtiin häpeällistä ja vaikeaa. Alkoholiliikkeisiin oli jonot ja liikkeessä jonotettiin viinakortin leimaajan luokse. Kortista tarkastettiin aiemmat ostot, sekä oliko ostotoiveita liikaa suhteessa tulotasoon. Jos ostoja oli liikaa, virkailija kuulusteli asiakasta tai viskasi ulos.

THL jatkaa horjumatta linjallaan, jossa muutokset torjutaan. Täällä, eikä missään muussakaan maassa viina ei ole jäänyt juomatta sen vuoksi, että sitä voi ostaa vain Alkosta. Lähikauppa ja Alko toimii saman katon alla lähes jokaisessa toimipisteessä. Vain kassa erottaa kaupankäyntiä. En koskaan ole saanut kehotusta Alkon kassalla nauttia kohtuudella, vaikka opastusvelvoite on osa erityisasemaa. Monopoli on jäänne kieltolaista. Kaikilla edeltävillä ja nykytoimilla on aiheutettu epäterve ongelmakeskeinen asenne alkoholiin.

Kysymys oli ja on vallankäytöstä. Suomalainen alkoholipolitiikka on vallankäyttöä, josta ei haluta luopua. En väitä, että alkoholi olisi terveystuote tai että se sopisi kaikille, mutta oikein nautittuna se on osa juhla- ja ruokakulttuuria. Monet tuotteet ovat osa kulinarismia.

Alkoholia käytetään väärin peittelemään huonoa itsetuntoa, arkiongelmia tai peittämään yleistä elämän näköalattomuutta. Väitän, että useimmissa ongelmissa varhainen välittäminen, matalankynnyksen hoito ja mahdollisuudet ratkoa ongelmiaan auttaisi alkoholihaittojen vähentämiseen tehokkaammin kuin Alkon monopoli.