Pikavipit kuriin!

Kännykkävippeihin turvautuvat etupäässä nuoret ja ne, joilla rahat ovat muutenkin tiukoilla. Pikavippi menee pääasiassa kurkusta alas. KTM:n tutkimuksen mukaan joka kolmas 18-29 -vuotiaista on tilannut rahaa tekstarilla kännissä, ja yli 60 prosenttia vipeistä törsätään juhlimiseen ja viinaan. Tarjoajalla on monta kaveria. Pikavippejä ottavat ne, joilla on huonoimmat edellytykset selvitä takaisinmaksusta, tai nejotka eivät ymmärrä mitä laina todellisuudessa maksaa.

Pikavippien perintäkiistat ovat jo ruuhkauttaneet käräjäoikeuksia ympäri maan. Vipin voi tilata toisen puhelimella ja henkilötunnuksella omalle tilille. Maksuhäriökiistat ja selvitykset jäävät uhrin huoleksi. Pikavippifirmat ovat kiinnostuneet vain perimään saatavansa siltä, jonka tiedot ne ovat saaneet. Jättilasku voikin yllättää vanhemman, jonka tiedoilla ja puhelimella jälkikasvu on hankkinut taskurahaa. Satasen vipin vuosikorot vaihtelevat jopa 500-600 % tuntumassa, köyhälle rahakin on kalliimpaa. Korot piilotetaan käsittely- ja toimituskuluihin, näin vertailukin pikavippien kesken on mahdotonta.

 Alalla ei ole minkäänlaisia yhteisiä lakiin perustuvia pelisääntöjä, bisnestä ei valvota eikä lainan ottajilta kysellä mitään. Kuka tahansa huijari voi perustaa pikaluottoyhtiön ja käyttää hyväkseen toisten hätää tai nuoruuden ymmärtämättömyyttä.

Ilta-Sanomien selvityksen mukaan alalla pyörii puhelinmyyjiä, entisiä Vuoden Mies -finalisteja, konkurssiyrittäjiä, talousrikollisia, vaahtobilejärjestäjiä, korukauppiaita, tatuointiyrittäjiä ja lvi-insinöörejä.

RATA ja Kuluttajavirasto ovat valaisseet viranomaisia vippiongelmista jo muutama vuosi sitten. Hallitus ei ole halunnut korjata lakia, eikä ole ottanut kantaa pikaluottoihin liittyvien väärinkäytösmahdollisuuksien korjaamiseen. Asian voi siirtää seuraavan hallituksen ohjelmaneuvotteluihin. SDP ja Keskusta eivät halua ärsyttää nuoria äänestäjiä ennen vaaleja. Tämä on nykyhallituksen tapa menetellä ikävien asioiden kanssa.

Pikavippifirmojen tulee ilmoittaa selkeästi rahan hinta samoin kuin muidenkin rahanlainaajien. Luotoista on saatava kirjallinen sopimus, jolla estetään herätevipit. Pikaluottofirmojen on katkaistava velan perintä asikkaan ilmoittaessa, että lainan on tilannut hänen nimissään joku muu. Toiminta tulee olla luvanvaraista ja valvottua. Asia ei vaadi suuria lainmuutoksia tai poliittista vääntöä. Tarvitaan vain tahtoa puuttua vippitoiminnan varjolla tapahtuvaan koronkiskontaan.