Vety taloudeksemme

Vetytalouden mahdollisuuksista on puhuttu, idän energia on pitänyt vetyvaihtoehtoa lapsenkengissä. Tilanne on muuttunut Venäjän agressioiden myötä nopeasti. Vedyn valmistaminen kaasusta tuskin on kestävällä pohjalla, valmistus vedestä sähköllä voisi olla vaihtoehto tuuli- ja aurinkoenergian säilyttämiseen kaasuna. Vettä meillä sentään vielä riittää. Vety ei lopu koskaan. Maailmakaikkeudesta suurinosa on Vetyä. Vety on poltettaessa lähes päästötön.

Uusiutuvien energiamuotojen ongelmana on niiden epäsäännöllisyys. Varastoinnin kehittyminen on ehdoton edellytys. On todennäköistä, että energiamarkkinat ja tuotanto tulevat heittelemään rajustikin. Suomessa herätään liian hitaasti, on vaara, että muualta painellaan ohitse ja menetämme mahdollisuudet kehittää ja kaupallistaa tekniikkaa vientituotteeksi. Tai ainakin hinnoitteluvoima menee muualle.

Kauppalehti 12.7.2022 mukaan Suomella on erittäin vahva maabrändi energia-alalla. Vaikka pohjoinen sijaintimme rajoittaa uusiutuvien energioiden tuotantoa, enkä suinkaan toivota satametrisiä tuulimyllyjä tervetulleeksi jokaiseen nyppylään, on meillä ja maailmalla runsaasti tarvetta valmistus-, poltto- ja varastointiratkaisuille.

Valtioneuvosto on käynnistänyt selvityksiä, mutta näen kuitenkin asian niin, että on siirryttävä puheista raskaammanluokan tekoihin. Tähän liittyy olennaisesti maanlaajuinen jakeluverkosto. Yritykset ovat jo liikkeellä, kuten Wärtsilä, mutta Valtio ei ole edes telineissä. En ole kaasunjakeluverkoston asiantuntija, mutta onko mahdollista hyödyntää jo olemassaolevaa jakeluverkkoa, jos emme osta naapurin energiaa. Jos sitä ei voida edes osittain käyttää, pitää sellainen rakentaa. Hiilipohjaisten energioiden käyttäjien kepittäminen ei ole kestävä ratkaisu vähentää päästöjä. Tämä vähentää elämänlaatua, toimeliaisuutta ja kansantaloutta.

Vety vastaa puhtaan energian tarpeisiin ja vähentää rajattuihin kohteisiin fossiiliset polttoaineet niin pieniin määriin, ettei niillä ole enää sanottavaa merkitystä CO2 päästöissä. Koska EU nakertaa kotimaisin vihreinvoimin Metsätalouteen liittyviä mahdollisuuksia on haettava vakavia uusia mahdollisuuksia.