Suuret setelit

Olemme saaneet hienoja uutisia maahan kaavailluista investoinneista. Paino sanassa kaavailluissa, mielenkiinto on hienoa, lopullinen raha roikkuu pitkän narun perässä ja lopulta voi jäädä vetäviin käsiin. Kilpailevat maat käyttävät vipuna valtavia tukiaisia. Innostuksessa on muistettu mustata tahoja, jotka suhtautuvat realistisesti hankkeisiin. Vihreänsiirtymän vuosiluvuissa roikuttaessa pitää muistaa, että kyse on kahdesta asiasta. Teollisista investoinneista ja niiden sidosryhmistä sekä kansalaisten kyvystä selvityä kasvavista kokonaiskustannuksista. Kai järkikin sanoo, että taloudellista taakkaa on tullut monesta suunnasta ja se syö kotimaista toimeliaisuutta ruokkien pahan talouden kehää. Reaalipalkan 14 vuoden kehitys on kadonnut.

Kehää ei katkaista väestönsiirroilla. Maapallolla on edessään vihreäsiirtymä ja se tarkoittaa väkiluvun laskemista. Kaikki muu on kulutusta ja luonnonvarojen ylikulutusta. Ihan perusasioista lähtien, kuten vesi. Vettä kulutetaan jo nyt niin, että luonnollinen kierto on epätasapainossa. Kaikki mikä pistetään suusta sisään tulee ulos ja kuormittaa. Pihvien puolittamisella tai muulla itsensä kuristamisella ei ole mieltä siinä ilossa, että mahtuuhan tänne vielä miljardeja lisää tuottamaan sitä itseään.

Tietenkin on hyvä saada investointeja ja kasvattaa puhtaampien tekniikoiden osallisuutta. Mutta turhaa puhetta on luulla, että niitä tulee maan Natojäsenyyden tai minkään julkilausuman vuoksi. Hankkeet tulee puhtaasti itsekkäistä syistä, me olemme pieni markkina ja tekijä. Siinä sivussa on oltava tervettä järkeä matkassa. Emme ole periferia, joka täytetään tuulimyllyillä ja kaivamalla mineraalit maasta, tehtaiden syytäessä jätteensä mereen. Edellisessä teollistumisen huumassa perattiin kosket ja pilattiin vedet. Onko opit unohtuneet?. Arvoketjussa on pidettävä huoli siitä, että mahdollisimman suuri osa arvon muodostamisesta ja verotuksesta jää maahan. Poliitikot tietysti huutaa hoosiannaa, koska sillä he korostavat omia saarnojaan. Elinkeinoelämä tietenkin, koska käsi on jo pitkällään. Jokainen omalla agendallaan. Työllisyysvaikutuksia toki on, mutta näiden tehtaiden kilpailukyky perustuu vahvaan automaatioon, ei tekeviin käsiin.  Kun haaveet ylittää maan budjetin, on syytä rauhoittua ottamaan askel kerrallaan eteenpäin.