Sotarikoksia ja vaikenemista

Venäjän sotarikosten sarja jatkuu. Sodan aloittaminen, kidutus, raiskaaminen, murhat, lasten varastaminen, infrastruktuurin tuhoaminen ja ympäristörikokset saavat jatkoa kansainvälisen viljasopimuksen romuttamisella. Venäjä on valmis suistamaan miljardit ihmiset nälänhätään ja kuolemaan. Jo pelkästään viljanhinnan nousu on liikaa monelle maalle. Jos EU haluaa välttää uuden pakolaiskatastrofin, ollaan tilanteessa, jossa EU:n täytyy hankkia viljaa ja myydä sitä markkinahintaa halvemmalla köyhemmille maille.

On hyvin vaikeaa ymmärtää, miksi on edelleen kuviteltu viljaliikenteen Mustallamerellä jatkuvan, kun neuvottelukumppani on osoittanut luonteensa. EU:ssa ollaan pahasti myöhässä uusien viljareittien luomisessa. Viljasopimuksen jatkuminenkaan ei ole riittävä tae, yksikin miina Mustallamerellä kauppalaivaan osuessaan lopettaa liikenteen. Venäjä on muutenkin laivoja seisottanut tahallaan tarkastuksissa.

Kiina ja monet muut maat Venäjän ympärillä ovat yhtä syyllisiä, vaikka sen kätkisi syvälle poliittiseen jargoniin. Näiden maiden tuella haalitaan sotatarvikkeita ja niiden komponentteja, sekä sallitaan nälänhädän lietsonta ja sodan jatkuminen. Kiina on saavuttanut pisteen, jossa se on kritiikin yllä, sen investointien länsimaihin syventäessä hiljaisuuden kuilua. Kiinan talous on kasvanut niin merkittäväksi, että sen yskiminenkin aiheuttaa globaalin taantuman. Näin ollen ainoaksi keinoksi uhkaa jäädä kauniisti puhuminen. Vähemmän puhetta tai huolta tämä tosiasia on herättänyt kuin vaikkapa vanha mölyäminen keskustelupalstoilla.