EU:n ennallistamisasetus

Ennallistamisasetus meni lävitse ja tulee voimaan loppukesästä. Mielestäni on paksua väittää asetuksen olevan hallituksen epäonnistuminen. Muutoksia asetus tietenkin aiheuttaa, mutta vaadittu alue ei ole aivan mahdoton toteuttaa, eikä se velvoita suoraan yksityisiä. Tämän hallituksen ansioksi tai ansiottomuudeksi asiaa on turhaa oppositiosta tunkea. Asialla on olleet monet puolueet ja hallitukset, ei tämä tyhjästä tullut. Vastustaminen oli typerää, koska lopputulos on vääjäämätön. Ja niin olikin. Muutoksia toki saatiin hieman aikaan.

Nyt pitää tarkasti harkita mitä tehdään ja varsinkin mitä on jo tehty. Esimerkiksi luonnonvesien kalojen kutualueet ovat loistava investointi kalakantoihin ja samalla matkailuun. Taimen varsinkin on mainio kohde, samoin Kuhan elinpiirejä on tuhottu ojitusvesillä. Kuluja tulee, mutta kun kerran muissa EU maissa saadaan rahaa ties mihin humppaan ja skumppaan, pitää valittujen meppiemme tehdä työ, jotta rahaa saadaan Suomeenkin. Eikä keskittyä paasaamaan vakiojargonia. Asetuksen myötä pitää hakea mahdollisuudet, eikä jäädä kitisemään. Asetuksen toteutumiseen on vielä paljon mahdollisuuksia saada näkemyksiä lävitse. Menneisyydessä ei tapahdu mitään.

Mielenkiintoinen kohta aurinkovoima hankkeisiin nähden ovat turvetuotannosta poistuneet turpeen nostoalueet. Alueita on poistunut käytöstä tuhansia hehtaareja ja vuosittain poistuu 2 – 3000 ha lisää. Monelle alueelle on kaavailtu Aurinkovoimaloita. Selvityksessä on tuhansia hehtaareja. Onko Aurinkovoimala vai ennallistaminen parempi vai niiden yhdistelmä? Paljon on selvitettävää ja asiantuntemusta on maassa paljon. Sen avulla saamme varmasti asetuksesta irti hyötyjä ja ennen pitkää tuloja.