Stenametallin toiminta Kotkassa

Toiminta on sinänsä arvokasta ja edistää kierrätystä, mutta tulisi silti tapahtua ympäristöystävällisesti, eikä se saisi aiheuttaa haittaa ympäristölle tai ihmisille. Nyt toiminta valitettavasti ei ole asianmukaista, vaan aiheuttaa haittaa ympäristölleen laajalla alalla valumavesien ja haihtuvien kaasujen muodossa. Yritys romuttaa autoja ja on metallien käsittelijä. Käsittely tapahtuu taivasalla, rinteessä olevalla tontilla, jonka sadevesi huuhtelee alapuolella olevaan ojaan. Ojasta vedet kulkeutuvat suoraan Langinkoskenhaaraan ja siitä mereen.

Tutkimuksien mukaan valumavesiä alueelta tulee vuosittain vajaa 10 tuhatta kuutiota. Ojassa kulkee ruostetta, bensaa ja öljyä, tämän voi kuka tahansa käydä paikanpäällä totemassa ja haistelemassa. Ei oikein kehtaa toivottaa jokikalastajille kireitä siimoja ja hyvää ruokahalua. Maasta on löydetty mm PCB:tä. Ongelmaa yritetään piilotella ja haudata maan alle peittämällä pihaa rakoilevalla asfaltilla ja täytemaalla. Toiminnasta on käynnissä poliisitutkimus ja Vaasanhallinto-oikeus on laittanut ympäristöluvan uudelleen käsittelyyn, ja aiheesta.  Alueella romutetaan luvatta esim. autoja, jotka vain lytätään kasaan ja pilkotaan, muoveja ja nesteitä ei kerätä kierrätykseen. Autoissa oleva öljy ja bensa valuu maahan ja höyryt haihtuvat ilmaan. Paikallinen autopurkaamoyrittäjä on laskenut, että yhdestä autosta tulee n. 70 litraa erilaisia nesteitä, jotka tulisi kerätä talteen. Bensaa alueelta valuu maahan jatkuvasti, se on tosiasia, huolimatta muista väitteistä. Tämän tietää myös Kymenlaakson pelastuslaitos, jonka vakio-osoite alue on. Luulisi siellä jo ottavan raskaasti pannuun vierailla alueella ja katsoa millaista toiminta on. Voimavaroja haaskataan laitokseen, jonka toimintaa ei kaupungin taholta uskalleta laittaa kuriin.

Alue on kaavoitettu sisällätapahtuvan käsityön alueeksi, ei metallihajottamoksi. Kaupunki on kyllä terävänä silloin, kun tavallisen rakentajan autotallille asetetaan vaatimuksia. Kaukokulkeutuman myötä haitat koskettavat laajaa aluetta, jolla ihmiset asuvat tietämättä haitoista. Hakamäen alueella on 13 ihmistä sairastunut syöpään, tämä ylittää keskiarvot roimasti. Alueella on ihmisillä ollut omat kaivot, tämä kertoo selvästi, että altistusta myrkyille on ilmeisesti ollut.

Asiaa esille nostaneilta on koirat kuolleet ja auton valotkaan eivät tunnu ehjänä kestävän, lieneekö sattumaa? Kotkan vihreät ovat asiasta tietoisia, mutta aika menee näemmä taivanrannanmaalaukseen, ei oman alueen konkreettisiin asioihin. Ympäristöseurakaan ei ole uskaltanut asiaan puuttua, päätöksiä on tehty tietoisesti ilman kaikkia dokumentteja. Näytteitä on kerätty silloin, kun pohjavedet ovat matalalla tai sitten ne otetaan porakaivosta, jonka vesi tulee peruskalliosta, miksi ei tahdota selvittää mitä vesissä todella on? 

Tavallinen omakotitaloasukas joutuu tekemään selvityksiä jätevesistä ja tekemään milloin minkäkinlaisia selvityksiä, miksi teollisuuslaitosta ei laiteta kuriin. Todisteita on kerätty mappitolkulla, miksi niitä ei tutkita? Jopa asian tutkinta on siirretty Kotkasta Kouvolaan talousrikostutkinta erikoisosastolle, asia onkin tulenarka. Kyseistä toimintaa tulisi harjoittaa sisätiloissa siten, että ilmaan ei pääse haihtumaan kaasuja ja polttoleikkauskaasut eivät leviä asuinalueille. Maaperä tulisi suojata käsittelyalueen alta samoin kuin kaatopaikkojen, alue rakennetaan suojakalvonpäälle ja kaikki vedet kerätään puhdistettavaksi. Miksi ei siis nyt? Toiminta alueella on toki vanhaa, jo 60 luvulta lähtien, mutta se ei tee sitä enää nykyään hyväksyttäväksi, ilman modernisointia. Asiaan on puututtava ja toiminta saatettava nykyaikaiseksi.