Haudankaivajalle töitä?

Pyhtää kirjasi 2018 miljoonaluokan miinuksen talouteensa. Siihen on syyt, tulevaisuudessa tulojen tulisi kasvaa ”milli” minimissään, huolimatta miten valtionosuudet kuntia kohtelee.  Ainakin jos haluamme asua Pyhtään kunnassa ja investoida tulevaisuuteen. Työn ja verotulojen merkitystä on avattu lukuisissa ulostuloissa kunnan ja päättäjien taholta. Turhaan tai ainakin näin on osittain. Eikä kyse ole kunnan toimintakatteesta, vaan jokaisen ihan tavallisen ihmisen toimeentulosta. Lotossa voi toki voittaa, mutta harvoin ja silloinkin yleensä yksi kerrallaan. Kunta on kusessa, jos muuta tuloa ei ole kuin nostaa veroja.

Päättäjien painiessa velvoitteiden ja talouden tasapainottamisen pakon edessä on realiteetit lähellä. Ratkaisuja on tehtävä. Kunta ja ihmiset eivät elä linnunlaulusta. Luonto on tärkeää, mutta sen varjolla ei saa mennä jatkuvan valittamisen tielle. On ajateltava omaa pallogrilliä laajemmalle.  Pyhtää sai ”kuusi ja varanumeron” kun Redstone päätti satsata rakentamalla kuntaan kohteen, jolla on valtavat mahdollisuudet erilaisille yritystoimille. Alueeseen satsataan miljoonia, joten sen kummemmin laskematta voidaan päätellä liikevaihdon tavoitteiden olevan merkittäviä, niin myös liikevoiton. Voitoilla työllistetään ihmisiä ja mahdollistetaan muut investoinnit alueelle ja muualle kuntaan. Perusteettomasti on kyseenalaistettu hankkeen talousvaikutukset, ei kukaan mene (kai?) Siltikseen illalla ja kysy kauppiaan kassaa, että onko ihan toivotonta, kun Sale on vieressä?

Alueen tehdyt työt ovat tarjonneet työtä ja tuloja jo nyt. Perustellut huolet ovat asiaankuuluvia ja niitä on käsitelty ja tullaan käsittelemään vastaisuudessakin. Mutta ensin pitää olla mitattava suure, johon tartutaan. Niinkään ei voi olla, ettei Pyhtäälle saisi tehdä mitään. Lentopaikan alue ei ole koskematon luonnonalue, se kuuluu välittömään E18 tien vaikutusalueeseen. Toiminnan järjestelyillä voidaan kaukovaikutuksiinkin ottaa tiukastikin kantaa poistaen haittoja.

En hyväksy, että virkamiehiä ja päättäjiä syytetään välinpitämättömyydestä ja piittaamattomuudesta. Hanke on laaja ja hakien lajissaan ennakkopäätöksiä, on luonnollista, että alussa on hankaluuksia. Virheitäkin tehtiin viestinnän osalta. Kunta on hakenut asiassa ulkopuolisen lausunnon ja sen mukaan hanke on järjestyksessä. Valittaminen ei pohjaa enää lentopaikkaan, vaan jarruttamiseen, tehdään kiusaa valittamalla rakennus- ja maanottoluvista. Yksityisen omaisuuden suojaan kuuluu omistajalle oikeuksia käyttää omaa aluettaan omien päämääriensä saavuttamiseen. Ymmärrän hyvin huolet liittyen lentopaikkaan ja jaan ison osan niistä, mutta niitä käsitellään toisin. Ely:n aktiivisuudenkin huomioiden, en usko, että kukaan asiassa jäisi yksin. Eikä tässä nimenomaan olla yksin, vaan ihan jokaisen asialla. Työllä ja tuloilla pidetään huolta, että paikat ei kylillä ja teillä ole iloisesti rempallaan, parannettavaa löytyy, jos vaan setelituppo löytyy tulpaksi.

Vuoden kuluessa kentällä on käynyt useitakin koneita, valtaosan käyntiä ei ole huomannut kuin Pyhtään-lehden jutusta. Fakta on, että näillä toimin on tähän mennessä Pyhtäältä karkotettu reilut 20 lentopaikkaan sidoksissa olevaa työpaikkaa ja hankaloitettu alueelle tulijoiden sijoittumista, kenties lopullisesti. Samalla on jäänyt täysin varjoon tulevaisuuteen ja korkeaan teknologiaan tähtäävät toimet, jotka eivät alueen taivaalla pörise lainkaan. Hallien rakentamisen pysäyttäminen pysäytti heti neuvottelut alueelle mahdollisesti halukkaiden sijoittujien kanssa = välittömiä verotulojen menetyksiä. Vaikka hallit olisi nyt tehty, niin ne eivät ole rakennelmia, joiden vaikutuksia ei voisi ennallistaa. Keskeytys on ylimitoitettu toimi, varsinkin kun rakenteet liittyvät olennaisesti lentopaikkaan, jonka asiat ovat kunnossa, eivätkä muihin toimiin. Hallien luulisi olevan yhteinen etu, ovathan ne osa lentoturvallisuutta. Siitä ei pitäisi olla haittaa kenellekään.

Viimeisten vuosien aikana kunnassa on ponnisteltu lujasti, jotta saisimme kuntaan työpaikkoja. Investointien saaminen on aivan valtavan hankalaa. Kaikesta ihmisen toiminnasta aiheutuu muutoksia, joita on pakko hyväksyä. Pyhtää ei ole korpikunta, vaan aktiivinen toimija joka ottaa osansa tarjotuista mahdollisuuksista. Vai haluammeko tarjota työtä vain sille yhdelle? Haudankaivajalle, tällä menolla muuta työtä ei ole tarjolla. Eipähän tarvitse sitä miljoonaakaan sitten raapia enää kasaan.