EI viisumivapaudelle

Venäjä painostaa suomea suoja-alue kaavailuillaan, kun se yrittää neuvotella viisumivapautta Venäjän ja Euroopan unionin välille. Medvedevin mukaan Venäjä on valmis luopumaan ulkomaalaisten rekisteröintivaatimuksesta Venäjällä, jos neuvottelut viisumivapaudesta edistyvät. Nykyisin Venäjälle pitää hankkia viisumi ja rekisteröityä sisäministeriön alaisessa virastossa joka kerta maahan saavuttaessa.

Venäläisten viisumivapaus kuormittaisi Suomen rajoja ja niiden vartijoita, kaikki valvontapaine siirtyisi raja-asemille. Viisumivapaus räjäyttäisi rajaliikenteen ja aiheuttaisi myös sisämaan poliiseille vaivaa uusina asiakkaina. Nykyinen menettely ei sekään ole täydellinen, mutta antaa mahdollisuuden tarkistaa ja rajata pääsyä suoraan Schengen-alueelle. Venäjän rajavalvonta ei sekään herätä luottamusta, varsinkin entisten neuvostotasavaltojen rajat vuotavat venäjälle ja viisumivapauden myötä liikenne tulisi suoraan kohti suomea.

Rajaliikenteessä on yleistä tax free kaupassa harjoitettu filunki. Usein tavara tuodaan takasin suomeen myytäväksi tai sitä ei ole koskaan edes viety pois, vain paketit painolasteineen liikkuvat rajan taakse. Vapaa liikkuminen toisi ammattimaisen rikollisuuden aivan uudelle tasolle. Se olisi harmaantalouden dopingruiske suoraan lihakseen.

Venäjän rajavalvonnan tehokkuus on kyseenalainen. Maan rajat entisiin neuvostotasavaltoihin vuotavat. Jos viisumipakko poistuisi, esimerkiksi Kaukasian kautta Venäjällä tulleet pyrkisivät hanakammin Suomen rajan yli. Nykyisillä suomenvastaisilla semilla voi todeta, että valvonta on täysin suomalaissa käsissä. Venäläinen tulli ei juuri tulppana toimi.

Mielestäni kaikki viisumivapaus kaavailut on laitettava jäihin ja heti. Pikemminkin pitäisi aloittaa neuvottelut anastettujen alueiden luovuttamiseksi. Esimerkiksi, jos Petsamon alue kuuluisi suomeen, voisi maamme olla eturivin itsenäinen toimija etsittäessä uusia luonnonvara esiintymiä pohjoisella jäämerellä ilmastonmuutoksen sulatellessa jäitä. Viisumivapaudessa ei ole kyse muusta kuin lyhytnäköisestä ahneudesta ja sinisilmäisyydestä. Neuvostoliiton valtiolta ja kansalta puhalletun rahan toivotaan maksavan tolkuton ylivarojemme eläminen.