Räski - Heinlahti kaava

Lehtien uutisoinnista ja keskustelusta Kotkan kaupungintalolla voisi luulla Räski – Heinlahden kaavoituksen olevan Pyhtäänkin osalta leimaa vaille valmis. Kaavaa katsellessa ei voi kuin ihmetellä, mistä hihasta näitä visioita revitään. Alku on jo metsässä, kaavoittajaksi on valittu pääkaupunkiseudun firma, jolla ei ole mitään kontaktia paikalliseen elämään. Stadin rotankolo kaavoitus yksityistä omistusta ja ihmistä halveksuen pysyköön kehä kolmosen sisäpuolella. Kaavoituksen takana on jälleen Kotka.

Pyhtäätä tarvitaan turvaamaan vaadittu viheralue, muuten yliampuvat suunnitelmat jouduttaisiin tekemään pienempinä. Kotka pyrkii lunastamaan maata Räskistä, myy sen ja tekee virkistysaluetta yksityisistä maista, kaupungille kallista uhrata omaa maata ”joutokäyttöön”.  Kaava suunnitelmineen on vastuuton ja epärealistinen. Kaavoituksella pyritään kasvattamaan Pyhtää väkisin Kotkaan, todeten kuntaliitoksen olevan ”perusteltua”, kun ”sattumalta” olemme kasvaneet kiinni Kotkaan. Vastuuttomuudesta ja tarkoitushakuisuudesta kertoo suunnitelmat rakentaa taloja, jotka olisivat osin Pyhtäällä, osin Kotkassa.

Pyhtää ei edes aio tuottaa palveluita näille uusille asukkaille, vaan asukkaat tukeutuvat täysin suunnitelmissa Karhuvuoren palveluihin, jotka Kotka aikoo lakkauttaa ja siirtää Keskussairaalalle. Tämä on hävytöntä. Ahneudelta ei säästyisi myöskään Vanhaniemi, joka aiotaan tuhota huvivenesatamalla ja ulkoilualuella, kaavoittajalta on vain tainnut unohtua se, että alue ei ole nytkään yleinen virkistysalue, vaan yksityisten osakkaiden omistama alue. Yleiseen käyttöön halutaan osoittaa yksityisiä alueita, muun maan jäädessä jälleen rahastettavaksi. Nyt on maanomistajien aika Kotkassa ja Pyhtäällä asettua vastustamaan järjettömyyttä, joka uhkaa pilata Räskin, niin myös Heinlahden perinteisen kylämaiseman.

Heinlahti ei kestä tuhansien uusien asukkaiden virkistäytymispainetta. Voi myös kysyä, onko realistista kuvitella Pyhtään asukasluvun nousevan noin 20 % lla tuosta vaan? Ei, vaan tarkoitus on lisätä Kotkan asukaslukua n. 5 500 asukkaalla. Pyhtään asukkailla ja kunnanvaltuustossa on nyt suuri vastuu, päätöksen tekevät Pyhtääläiset maanomistajat ja Pyhtään omat valtuutetut, Kotka ei ole oikeutta sosialisoida Pyhtäätä.

Perussuomalaiset toteavat, että nyt jos koskaan, järjenkäyttö on sallittua. Pyhtään osalta Räskin kaavoittaminen asutusalueeksi on unohdettava, alue tulee edelleenkin olla nykyisellään ja kuntaa on kehitettävä siellä, missä on olemassa oleva infrastruktuuri. Uutta aluetta avataan, kun samaan aikaan omat  keskukset jäävät kehittämättä ja pikkuoppilaiden puutteessa lakkautetaan kouluja ja palveluita. Jäljelle jäävät asukkaat saavat jakaa vain niukkuuden. Esimerkiksi Pyhtäällä Kirkonkylä jokialue on täysin hyödyntämättä, alueella olisi loistavat puitteet upeaan merelliseen asumiseen, jopa pääkaupunkiseudulta katsoen.