EI vesikapitalismille

Vesiä pitää suojella ja juomavettä erityisesti. Muuten on vaarana Carunat ja karu meininki. Karua jälkeä syntyi, kun Fortumin sähköverkot myytiin tulevalle Carunalle. Rahatkin verkoista törsittiin ties minne. Hinnat lähtivät pilviin ja sähköverkon alueella olevat ovat vapaata riistaa nyljettäväksi. Pitäähän investoinnit sekä osingot maksaa jatkuvan kasvun tahdissa. Carunan kaupat valmistelivat vihreiden Pekka Haavisto ja Heidi Hautala, pääministerinä oli Katainen. Hallituksen muodosti lisäksi RKP, KD, Sdp ja Vas. Jälkeenpäin Mustaa Pekkaa on tarjoiltu ao. hallituksen piiristä kenelle tilanteeseen parhaiten jälkikäteen sopii.

Tärkeintä olisi oppia. Ja opin pitää olla jyrkkä ei kaikenlaiselle vesikapitalismille. Vesi, niin kuin sähkökin on kansalaisen perushyödyke, tosin ilman vettä kuolee varmasti. Sähköverkkoa ei silloin nähty perusinfrana ja hallituksen lakiesitys veden tiimoilta on liian epämääräinen ja antaa sijaa tulkinnoille. Niitä ei pidä olla. Luonnoksen mukaan: ” kunnan on säilytettävä alueellaan oleva kunnan määräysvallassa oleva vesilaitos ja tukkuvesihuoltolaitos määräysvallassaan”. Kaksikin virhettä.

Aivan karmeaa kapulakieltä sivu toisensa perään ja tällä esityksellä voidaan spekuloida kysymyksellä, voidaanko perustaa yhtiöitä, joista voidaan myydä jokin vähemmistöosuus. Vesiverkkojen pitää säilyä 100 % julkisessa omistuksessa. Asiassa aloitteellinen on ollut mm. Vesi on meidän- kansalaisaloitteen yksitekijä, Joona Mielonen Kotkasta. Aloite on tehty jo 2020 ja sai laajaa tukea, onkin ihmeellistä nähdä epätarkka esitys. Ja epätarkkuudesta huoliminen ei ole pölhöpopulismia. Yleensä kun johtavat poliitikot sanoo, että huolta ei ole niin miten käy? Kuten kaasuputkien. Nyt, joko tarkoituksella tai vahingossa on lapsi menossa pesuveden mukana hukkaan. Lakitekniikka on heikko perustelu kirjaukseen. Vesi on niin tärkeä asia, että asiaan liittyvissä kaikissa lakialoitteissa on oltava tarkkoina ilman porsaanreikiä. Lakiin pitäisi ehdottomasti liittää velvollisuuksia jatkuvaan etävalvontaan vedenhuoltoinfrassa. Kesän vesi infraan liittyvät iskut pitää voida paremmin estää.